EXPOSITIE RABARAMA

EROTICA

Van 15 tot en met 24 maart kunt u tijdens de Biënnale Eindhoven de indrukwekkende expositie ‘Erotica’ van Rabarama komen bewonderen. Op deze pagina leest u meer over Rabarama en over de expositie.

Expositie ‘Erotica’

EROTICA, een project van Rabarama, nodigt uit tot een artistieke verkenning van het thema erotiek via een tentoonstelling en diverse culturele evenementen.

De expositie onthult een collectie sculpturen van Rabarama, waarin erotiek wordt beschouwd als een diepgaand domein van betekenissen dat hedendaagse thema’s omvat, zoals de verbinding tussen lichaam en geest, verbeelding en sensatie, en de relatie tussen vrouwelijkheid en mannelijkheid.

De gelaagde relatie tussen erotiek en seksualiteit staat nauw in verband met een culturele dimensie die invloed heeft op, versterkt of onderdrukt. Erotiek, vaak verkeerd begrepen of verward met een pornografisch karakter, biedt juist de gelegenheid om deel te nemen aan een spel dat gedijt op creativiteit, verlangen, verbeelding en zelfontdekking.

Het Erotica-project streeft ernaar om jongeren te bereiken die vaak worstelen met een gebrek aan creativiteit in hun zoektocht naar welzijn in interpersoonlijke relaties. De beeldhouwwerken van Rabarama communiceren sensaties, emoties en fantasieën die verband houden met de menselijke ervaring van erotiek en nodigen uit tot diverse interpretatieve benaderingen. Rabarama benadrukt met het Erotica-project dat erotiek niet gelijkstaat aan seksualiteit of liefde, maar eerder een communicatief spel vertegenwoordigt dat de esthetische dimensie van interactie verdiept.

Over Rabarama

Rabarama, artiestennaam van Paola Epifani, staat bekend om haar krachtige sculpturen waarmee zij een zoektocht is begonnen naar de predestinatie van de mens. Het individu als biologische computer, geprogrammeerd door het menselijke genoom. Zij weerspiegelt dit idee door haar sculpturen te omhullen in een membraan of mantel, bedekt met een labyrint van diverse eenheden. Dit symboliseert het genoom, een emotioneel doolhof of de structuur van het menselijke ‘ego’ waar de wil, volgens de artieste, door bepaald wordt, maar waar ieder individu zich van probeert te bevrijden. De paradox van het menselijke zijn.

Rabarama, kunstenaarsdochter, met een aangeboren talent voor sculptuur, begon haar artistieke educatie aan de hogeschool voor de kunsten in Treviso, en zette haar scholing voort aan de Academie voor Schone Kunsten in Venetië. Ze slaagde met hoge cijfers in 1991 waarna ze direct participeerde in een groot aantal nationale en internationale beeldhouw competities, waardoor ze steeds meer bijval verdiende van de critici en het publiek. Inmiddels staat haar werk over de hele wereld monumentaal in de openbare ruimte en bij kunstverzamelaars.

Bezoek de Biënnale Eindhoven 2024

Wil je het werk van Rabarama in het echt bewonderen?

Kom dan van 15 tot en met 24 maart naar de Biënnale Eindhoven in de prachtige Domusdela kerk. Naast Rabarama zullen meer dan 40 nationale en internationale kunstenaars hun werken exposeren.

Ben jij er ook bij? Koop hier je tickets:

Biënnale Eindhoven